Do góry

Zupy Przepis na:

ZUPA KLOPSOWA

Zupy

Autor: matusia

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 60

Dodano: 07.06.2011

Odsłon: 16570

Podobno najpopularniejsza jest u nas na Kociewiu. Mimo swej nazwy nie jest to typowa zupa :)

Składniki

  • mięso mielone, 0,5 kg
  • jajko, 1
  • cebula, 1
  • Bułka tarta
  • marchewka,por,seler, na wywar
  • maggi
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy, 3 szt
  • ziele angielskie, 3 szt
  • śmietana, do zup
  • mąka
  • cukier
  • ocet
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mielone przygotowujemy tak jak na klopsy.Formujemy kulki-pulpeciki.

  2. W garnku wstawiamy wodę - ilość zależy od tego ile chcemy zupy - dodajemy sól,liść laurowy i ziele angielskie (po 3-4 sztuki).Po zagotowaniu wody wkładamy warzywa pokrojone w kostkę (lub kostkę rosołową).

  3. Do gotującego się wywaru wkładamy klopsiki i gotujemy jeszcze około 15minut.

  4. Przygotowujemy zawiesinę z mąki i śmietany.Kiedy klopsiki będą wystarczajaco miękkie wyjmujemy je z wywaru i do garnka wlewamy powoli zawiesinę cały czas mieszając.

  5. Do smaku dodajemy maggi,cukier oraz ocet.

  6. Zupę wlewa się do głębokiego talerza i dodaje odrobinę ugotowanych ziemniaczków... Ja jem to trochę inaczej - ziemniaki nakładam na płaski talerz i polewam jak sosem :)

  7. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 07 czerwca 2011 to jedna z moich ulubionych zup :-) robię podobnie, z tą różnicą, że po zaciągnięciu zupy dodaje jeszcze roztrzepane żółtko i koperek, polecam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń