Do góry

Zupy Przepis na:

zupa koperkowa

Zupy

Autor: klaudyna1957

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 859

Dodano: 18.06.2009

Odsłon: 17206

pachnąca koperkiem

Składniki

  • rosół z poprzedniego dnia (około1,5L)
  • pęczek kopru
  • cytryna
  • łyżka masła prawdziwego
  • łyżki śmietany kwaskowej, 3-4
  • pieprz
  • łyżka mąki, 1łyżka
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1/2 łyżki masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy 3/4 pęczka posiekanego kopru podsmażamy 2 min. cytrynę parzymy we wrzątku,obieramy cieniutko cytrynę kroimy w cieniutkie paseczki,podsmażamy na pozostałym masełku. * wkładamy koperek i cytrynę gotujemy 10 min * 1/2 cytryny wyciskamy sok,dodajemy do śmietany dolewamy gorącej zupy i dokładnie roztrzepujemy(robię to w zakręcanym słoiku) mąkę roztrzepujemy z zimną wodą,wlewamy do zupy po zagotowaniu wlewamy śmietanę z cytryną dodajemy pozostały koper pieprzymy do smaku podajemy z makaronem(grubym),ryżem lub grzankami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SantiagoOo 04 listopada 2011 zupę koperkową jadłem może raz, lub dwa w życiu, ale do dziś pamiętam jej smak. Na pewno wypróbuję Pani przepis :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 14 sierpnia 2009 Koperkowa to jedna z moich ulubionych zup. Tyle, że nigdy nie dodawałam cytryny. Ciekawy pomysł. Nastepnym razem wypróbuję Pani wersje tej zupki :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 24 czerwca 2009 Rozumiem, że chodzi o skórkę od cytryny, którą podsmażamy?

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 24 czerwca 2009 Brzmi fajnie, spróbuję... Jak będę miała jakiś "zbędny" rosół... ;)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń