Do góry

Przekąski Przepis na:

zupa-krem z kalarepy

Przekąski

Autor: holka_polka

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 336

Dodano: 07.06.2008

Odsłon: 2994

Mmm, bardzo, bardzo... A odpowiednia i dla maluchów :)

Składniki

  • kalarepki młode, duże, 2
  • ziemniaki, 4
  • cebule, 2
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • kasza manna/jaglana/kuskus, 1 łyżka
  • śmietanka słodka, 200 ml
  • sól, pieprz biały/czarny, do smaku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kalarepki obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, dodać kalarepkę, ziemniaki, całe (obrane) cebule, sól i zalać ok. 0,5 l wody. Zagotować, wsypać kaszę i gotować na małym ogniu ok. 10 min., aż ziemniaki będą miękkie. Wyciągnąć cebule. Dodać śmietanę i rozmiksować zupę na krem. Podawać posypaną świeżymi ziołami wedle upodobań (koperek, pietruszka, szczypiorek). Zupka jest dość "konkretna", jeśli podaje się ją jako pierwsze danie obiadowe (zwł. o tej porze roku), na drugie wystarczy jakaś pożywna sałatka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń