Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z papryki

Zupy

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5464

Dodano: 27.02.2008

Odsłon: 6779

Energetyzująca :). Swobodnie można zastosować również żółtą paprykę.

Składniki

  • czerwona papryka, 1 kg
  • ziemniaki, 200 g
  • mała marchewka
  • łodyga selera naciowego (z listkami, jeśli się natkniemy na tę wersję)
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • oliwa z oliwek, ok. 100 ml
  • świeżo mielony pieprz, sól (prowansalska, ziołowa)
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Paprykę płuczemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i błonki, kroimy w spore kwadratowe cząstki. Ziemniaki i marchewkę obieramy i również kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy, opłukanego selera kroimy. Na patelni rogrzewamy ok. 50 ml oliwy, wrzucamy ziemniaki i marchew, żeby się trochę poddusiły, dodajemy cebulę, czosnek, dalej dusimy (w razie potrzeby dodajemy oliwy) - na koniec dodajemy paprykę i selera. Wrzucamy listek laurowy, doprawiamy obficie solą i pieprzem, można dodać odrobinę vegety. Zalewamy wszystko wodą. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 min (jeśli ktoś nie ma patelni z pokrywką, należy przerzucić zawartość patelni do garnka). Po 30 min. zdejmujemy z ognia, wyjmujemy listek laurowy, miksujemy i przecieramy przez sito (żeby pozbyć się skórki z papryki). Zupę na talerzach oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i łezką oliwy albo śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozena58 22 lutego 2012 Lubię zupy krem, z papryki jeszcze nie robiłam, do ulubionych!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń