Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa-krem z porów

Zupy

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1408

Dodano: 03.10.2009

Odsłon: 10658

Łatwa w przygotowaniu i smaczna zupa, którya wyśmienicie smakuje zarówno z grzankami, jak i groszkiem ptysiowym. Dla tych którzy lubią delikatny smak pora. Dla poszukujących nowych smaków - również. :)

Składniki

  • por, 5 szt.
  • masło, 2 łyżki
  • Ser topiony - trójkąciki, gouda, 3 szt.
  • kostka rosołowa, 2 szt.
  • Kostki smaku - pieprz, 1 szt.
  • sól, pieprz, maggi, do smaku
  • grzanki lub groszek ptysiowy
  • zielenina, na zdjęciu suszona nać pietruszki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pory oczyścić, pokroić w grube talarki.

  2. W garnku roztopić masło, wrzucić pory - dusić ok. 15 minut. Dodać wody - tyle, żeby przykryła pory. Gotować 20 minut.

  3. Gdy większa część wody odparuje, pory zmiksować.

  4. Tak powstałą papkę uzupełnić wodą, dodać kostki rosołowe, kostkę smaku i serki topione - gotować ok. 15 minut (do rozpuszczenia serków). Przyprawić wg uznania.

  5. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

czarna507 04 października 2009 mmm pyszny jest ten krem, robię go bardzo często bo jest łatwy w przygotowaniu. Pyszny jest również z brokuł :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 03 października 2009 Od dawna noszę się z zamiarem zrobienia kremu z porów :) są co najmniej 2 powody: 1. uwielbiam zupy-kremy, 2. uwielbiam pory, a teraz doszedł jeszcze trzeci - Twoja propozycja z serkiem topionym jest tak kusząca, że dodaję przepis do ulubionych :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń