Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa mexicana

Przepis dnia 2009-10-01
Zupy

Autor: wellina

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 2862

Dodano: 10.09.2009

Odsłon: 30285

szybkie, łatwe, sycące, przepyszne!

Składniki

  • cebula, 1 duża
  • czosnek, ile kto lubi
  • mięso /najlepiej wołowe na gulasz, lub mielone/, 30 dkg
  • pieczarki, 20dkg
  • duża czerwona papryka, 1
  • fasola czerwona, 1 puszka
  • kukurydza, 1/2 puszki
  • sosu pomidorowego /najlepiej Pudliszki/, 1 kartonik
  • koncentratu pomidorowego, 2 łyżki
  • musztarda, 1 łyżka
  • olej lub oliwa do smażenia
  • Liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, chili, papryka słodka, sól, pieprz
  • Ser żółty do dekoracji
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso i smażyć aż odparują soki, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż odparuje woda. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek. Jeśli dodajemy mięso gulaszowe w kawałkach trzeba teraz podlać wodą i dusić aż zmięknie /tak jak gulasz-przy mięsie wołowym może to trwać nawet 2 godziny/, przy mielonym wystarczy przesmażyć. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, fasolę, kukurydzę i przyprawy. Podlewamy wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki i aby całość miała konsystencje gęstej zupy. Następnie dodajemy koncentrat i sos pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia, wyciskamy czosnek i dodajemy musztardę. Podajemy w miseczkach posypane startym serem żółtym. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 21 lutego 2011 wypróbowałam :-) tylko ja zrobiłam ostrzejszą, na takie mrozne dni zupka idealna, pyszna, sycąca i rogrzewająca. polecam :-)

28 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Monika1988 26 czerwca 2010 jest swietna nic dodac nic ujac wszystkim smalowala

28 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Meganka 24 października 2009 Robiłam dzisiaj, niestety, na dokładkę już nie starczylo ;)

28 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Klaudia28 15 października 2009 Zrobilam i polecam., Nie dość, że łątwa do ugotowania to baardzo sycąca:)

28 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń