Do góry

Zupy Przepis na:

ZUPA OGONOWA

Zupy

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15445

Dodano: 30.07.2009

Odsłon: 20087

Bardzo smaczna o niepowtarzalnym smaku.

Składniki

  • ogony wieprzowe lub wołowe, ok. 0,5 kg
  • grzybki suszone, 2
  • sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liśc laurowy
  • marchew, cebula, seler, po 1
  • koncentrat pomidorowy
  • papryka mielona, natka pietruszki
  • masło, 2 łyżki
  • (ewentualnie łyżka mąki i masła na zasmażkę)
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzybki namoczyc, pokroic.

  2. Ogony pozbawic tłuszczu, podzielic na porcje, ugotowac z solą, pieprzem, zielem i listkiem laurowym. Dodac grzybki. Gdy mięso jest już miękkie, wyjąc z wywaru, obrac z kości, pokroic w kawałki.

  3. Cebulę pokroic w małe piórka, marchew w plasterki, seler można zetrzec na grubej tarce lub pokroic w słupki. Usmażyc na maśle.

  4. Do wywaru dodac mięso i usmażone warzywa. Zaprawic koncentratem pomidorowym (ewentualnie zasmażką). Doprawic do smaku solą i papryką. Podawac z makaronem lub grzankami, posypane natką pietruszki. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maarianna 22 listopada 2009 widzę, że nikt nie komentuje tego przepisu a to smak z mijego dzieciństwa,tylko ogony były wołowe a zupa zasypana kaszą, mniam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń