Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pekińska

Zupy

Autor: madziak

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1213

Dodano: 09.09.2009

Odsłon: 25288

Pyszna zupka o orientalnym smaku. Bardzo ostra ;)

Składniki

  • Rosół (może być z kostki) 1,5 litra
  • pół piersi z kurczaka
  • 5-6 pieczarek
  • 5 grzybków mun (nie koniecznie)
  • duża cebula
  • pół puszki pędów bambusa
  • 2 łyżki ostrego keczupu
  • 2 łyżki przyprawy Sambal Oelek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 małe jajka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule pokroić w piórka, kurczka pokroić w małe kawałeczki wrzucić do wrzącego rosołu. Gotować 10 minut. Dorzucić wczesniej namoczone, pokrojone w paseczki grzyby mun. Pieczarki pokroić w plastry dorzucić do zupy razem z bambusem. Gotować kolejne 10 minut. Rozbełtane w szklance jajko powoli wlewać do gotującej się zupy, ciągle mieszając widelcem (z jajek mają powstać taki drobniutkie wstążeczki - kłaczki). Zupę doprawić octem, keczupem , przyprawą sambal oelek, sosem sojowym i przecierem. Na konieć wlać rozpuszczoną w zimnej wodzie (odrobina) mąkę ziemniaczaną. Zagotować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tomas15 21 września 2011 Zrobiłem jest bardzo dobre jak u chńczyka tylko dodałem jeszcze kapuste pekińską

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pina86 25 stycznia 2010 W końcu prawdziwa zupa pekińska jakiej od dawna szukałam!!!!Dziękuję:)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 09 września 2009 Nooo i to jest właśnie chińska kuchnia :) a nie że ktoś robi sałatkę z vifonów i nazywa to chińszczyzną :P madziak, naprawdę fajny przepis dałaś :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń