Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pieczarkowa

Zupy

Autor: Monika87

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 781

Dodano: 14.03.2013

Odsłon: 30566

Pyszna, sycąca zupa pieczarkowa z makaronem. Robiłam pierwszy raz :P

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę obieramy, zalewamy ok 2-2,5l wody, dodajemy liść laurowy, lub dwa, 4 ziarenka ziela i gotujemy wywar. Można też dodać udko z kurczaka.

  2. W między czasie cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy wcześniej oczyszczone i pokrojone w półplasterki, lub plasterki (w zależności od wielkości) pieczarki. Lekko solimy i przesmażamy, aż płyn odparuje.

  3. Kiedy pieczarki się przesmażą, a płyn odparuje, dodajemy wszystko do wywaru i gotujemy na małym ogniu ok 30-40 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie. Do kubka wlewamy śmietanę, dodajemy 3 łyżki zupy by ją zahartować, mieszamy i dodajemy do całości. Chwilę jeszcze gotować na małym ogniu.

  4. Podawać z makaronem, który można ugotować od razu w zupie i który dzięki temu lekko ją zagęści, lub podawać z grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

artur-chucherko 29 września 2014 Zupka Pyszna Gorąco polecam - Ja Dodałem Ziemniaczki Pokrojone Drobno W Kostkę.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

xxGGosikxx 06 kwietnia 2013 Super zupka !! BRAWO za pierwsze wykonanie, jedna tylko maleńka uwaga-nie sólcie pieczarek podczas smażenia tylko na koniec, pozostaną bielutkie. Pozdrawiam i życzę Wszystkim smacznego :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 15 marca 2013 jedna z moich najukochańszych zupek :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń