Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pieczarkowa po parysku

Zupy

Autor: pyza

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 108

Dodano: 23.11.2007

Odsłon: 4356

Pieczarki to tzw. grzyby z Paryża. Wokół Paryża rozciągają się piękne pola i na nich rosną morza pieczarek. Ja tym razem nie pojechałem po pieczarki do Francji, a kupiłem je w sklepie spożywczym koło domu. Następnym razem trochę ich przywiozę i wymyślę dla Was jakieś pieczarkowo - paryżowe główne danie :) A teraz pora na zupkę paryską!

Składniki

  • pieczarek ładnych o średniej wielkości umytych i obranych, 550 g
  • Rosół wołowy KNORR, 1 kostka
  • wody, 400 ml
  • margaryny Rama, 2 łyżki
  • śmietany 36 procent, 330 ml
  • białego wina wytrawnego, 50 ml
  • gałki muszkatołowej startej na tarce, szczypta
  • pietruszki do ozdoby, liście
  • sól i pieprz, do smaku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wstaw w garnku 400 ml wody. Będziesz w nim robił rosół wołowy.

  2. Posiekaj pieczarki w plasterki.

  3. Włóż do drugiego garnka margarynę, gdy się całkowicie rozpuści, dodaj do garnka pieczarki. Aby się szybciej podsmażyły dodaj do nich sól. Powinny się smażyć około 4 minut.

  4. Do garnka z wodą włóż kostkę Rosół wołowy KNORR i gotuj przez 1 minutę. Następnie wyłącz ogień.

  5. Wlej rosół do garnka z pieczarkami. Następnie dodaj śmietany i obniż ogień na minimum. Gotuj tak całość przez 10 minut.

  6. Teraz zmiksuj zupę przy pomocy twistera. Zrobi się piękny krem pieczarkowy.

  7. Dolej do kremu białe wino i dobrze wymieszaj. Pamiętaj, że wino dodaje się po zmiksowaniu zupy na krem, nie wcześniej!

  8. Dodaj sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową.

  9. Ozdób krem liśćmi pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ivona 28 kwietnia 2009 Co poeta miał na myśli pisząc "twister" ? O blender chyba chodziło.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń