Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa

Zupy

Autor: maryna2012

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 224

Dodano: 14.03.2009

Odsłon: 7243

Pyszna zupa pomidorowa z warzywami i kielbaska.

Składniki

  • zupa pomidorowa w proszku winiary, 1 paczka
  • kostki rosolowe winiary, 2 sztuki
  • kielbasa slaska, 6 petelkow
  • przecier pomidorowy z pudliszki, 2 sloiczki
  • pietruszka w korzeniu, 1 sztuka
  • marchewka, 1 sztuka
  • por biala czesc, 1 sztuka
  • smietana swojska, 250 ml
  • koperek, peczek
  • srednia cebula, 1 sztuka
  • czosnek, 1 zabek
  • sol, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • olej, 4 lyzki
  • makaron nitki, 250 g
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw szykujemy warzywa.Pietruszke i marchewke trzemy na tarce o grubych oczkach,por kroimy w cienkie plasterki,a zabek czosnku i cebule kroimy w drobna kostke i koperek siekamy drobniutko .Kielbase kroimy w centymetrowe plasterki.

  2. Na patelnie wlewamy olej i podsmarzamy na nim cebulke i czosnek razem z porem.

  3. Nastepnie wlewamy do garnka 2 litry zimnej wody i czekamy,az sie zagrzeje i wtedy wrzucamy do niego dwie kostki rosolowe winiary.

  4. Po zagotowaniu sie bulionu dorzucamy do garnka wczesniej pokrojona kielbase,starta marchewke,pietruszke, i 2 lyzki posiekanego koperku -gotujemy na srednim plomieniu dopuki warzywa stana sie miekkie.

  5. Gdy warzywa sa juz miekkie to wlewamy do sloika pol litrowego 1 i 1/2 szklanki wody i wsypujemy zupe pomidorowa w proszku i dodajemy tam rowniez te dwa sloiczki przecieru pomidorowego i zakrecamy sloik i energicznie nim potrzasamy do jednolitej konsystencji i dodajemy do garnka caly czas mieszajac-(jezeli jest za gesty mozna dodac odrobine bulionu z garnka i jeszcze raz nim potrzasnac).

  6. Na koncu dodajemy wczesniej podsmazona cebulke z porem i czosnkiem i czekamy az zupa sie zagotuje.

  7. Osobno gotujemy makaron nitki.

  8. Polecala bym podawac zupe w ten sposob: na spod miseczki nalozycz dwie lyzki makaronu nitki,zalac go zupa tak aby znajdowalo sie w niej okolo 6 plasterkow kielbasy i warzywa z zupy,calosc posypac odrobina posiekanego koperku i na srodek nalozyc lyzke swojskiej smietany+pyszny swierzy chlebek z makiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń