Do góry

Przekąski Przepis na:

Zupa pomidorowa wypaśna i bardzo smaczna

Przekąski

Autor: piterekk25

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 11

Dodano: 28.12.2008

Odsłon: 8658

wypas dla kogoś kto kocha śmietanę i pomidorki:) bardzo pożywna.

Składniki

  • wieksza pierś z kurczaka, 1szt.
  • kostka ważywno- rosołowa, 1szt.
  • śmietana ukwaszona 12%, 200ml
  • śmietana słodka 18%, 200ml
  • puszka pomidorów krojonych bez skórek, 1szt.
  • pomidory, 2szt.
  • przecier lub koncentrat pomidorowy, 400g
  • makaron jajeczny ciekie nitki, 250g
  • sól i pieprz do smaku
  • woda, ok 1.5l
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. gotujemy pierś razem z kostka warzywna, po ugotowaniu mięsa wyciągamy i kroimy w drobne kawałki. dodajemy pomidory krojone, pomidory sparzone bez skórek(pokrojone), przecier pomidorowy i jeszcze trochę gotujemy. dodajemy pokrojone mięsko i śmietany ale tak aby zupa się nam nie zważyła, najlepiej po trochu ciągle mieszając. Gotowe:) w drugim garnku gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu:) smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

cheffy 26 listopada 2010 Ja lubię robić zupę pomidorową z własnego przecieru, który mam przygotowany na zapas w słoiczkach. Wtedy smak jest o wiele bardziej intensywny i naturalny. Niestety ostatni nie mam czasu na robienie własne zupy tylko muszę się zadowolić jedzeniem na mieście. Pomimo tego udało mi się ostatnio zjeść niezłą gęstą zupę w krakowskiej restauracji U Romana, wprawdzie nie dorównywała mojej ;) ale jak na tanie jedzenie była smaczna :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tangerinka 18 kwietnia 2009 zdecydowanie chodziło o 35-40g (jedna mała puszeczka przecieru tyle ma).400g, Piterku, to przecież 40 dag!! niemożliwe, albo możliwe, tyle, że buzię wykręca...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eksplorator 31 stycznia 2009 Najpierw śmietana, a potem pomidory (kwas), to mooooże się nie zwarzy.......... Warto dodać do śmietany nieco (łyżkę) mąki przed wlaniem do gara.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

piterekk25 10 stycznia 2009 jeśli ktoś lubi wodę zabarwiona na lekko czerwono to proszę bardzo możne dodać 40g przecieru. ja wole jednak z 400g:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Grzesio52 09 stycznia 2009 przecier lub koncentrat pomidorowy, 400g - do zupy dla 4 - 6 osób - pogięło cię?! Chyba 40g ( 2 łyżki)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń