Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Zupy

Autor: Kardamonovy

Przepisów i artykułów: 268 Ocena: 3457

Dodano: 09.01.2017

Odsłon: 4669

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Składniki

  • 1,5 l wody
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku (opcjonalnie)
  • szczypta cukru (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki, gotujemy al dente w 1,5 l wody, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Dolewamy do tego passatę, lubczyk, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jakieś 10 minut. Z jajek, mąki i szczypty soli wyrabiamy w misce lejące ciasto, jeżeli wyszło Wam za gęste, dolejcie odrobinę wody. Wlewamy ciasto cienkim strumieniem do lekko gotującej się zupy, mieszamy i gotujemy minutę od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
    Lubczyk możecie zastąpić świeżą natką lub koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 18 stycznia przepyszna i te lane kluseczki...moje smaki:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 11 stycznia Pomidorowa! Kiedyś nie lubiłam, teraz wręcz przepadam :) I jeszcze te lane kluseczki...Mniamusie! <3

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 09 stycznia Ależ pyszna zupa <3 Te lane kluski wymiatają <3 Pierwszy raz jak robiłem, to piana niesamowita powstała...drugie zjarałem na maksa...garnek moczył się ze 3 dni...ale później...pycha wychodziła. Muszę coś z nimi wymyślić ;) Pomidorówka zawsze wymiata! <3 Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń