Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna, zdrowa zupka :)
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 47
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 345
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 68
Pyszna babeczka do koszyczka jeśli mamy duży lub na świąteczny stół.
Odsłon: 17
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 47
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 345
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 68
Pyszna babeczka do koszyczka jeśli mamy duży lub na świąteczny stół.
Odsłon: 17
Składniki
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie, dodajemy soczewicę oraz posiekaną papryczkę chili. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut, odstawiamy. Pora kroimy w cienkie półplasterki, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy olej aromatyzowany, wrzucamy rozdrobnionego pora i czosnek. Warzywa podsmażamy 5 minut, po czym dodajemy przyprawy (bazylia, oregano, chili w proszku, kurkuma, pieprz czarny). Całość mieszamy, doprawiając do smaku solą.
Tak przygotowane pory smażymy jeszcze około 10 minut. Jeżeli próbują się przypalać, możemy dodać 3- 4 łyżki wody. Następnie do garnka wlewamy pomidory wraz z zalewą, bulion warzywny oraz dodajemy koncentrat pomidorowy.
Zupę gotujemy 10 minut, pod koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, jeśli to konieczne. Zupa jest naprawdę ostra w smaku, więc podajemy ją nie tylko z duszoną soczewicą, ale i odrobiną śmietanki, dla złagodzenia smaku. Smacznego.