Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa porowa z gruszką

Zupy

Autor: BEATA1978

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 36773

Dodano: 12.01.2015

Odsłon: 1270

Pory darzę miłością absolutną, uwielbiam je w każdym wydaniu. Dzisiaj postanowiłam połączyć intensywny, ostry smak porów ze smakiem słodkiej gruszki. Powstała pyszna, sycąca zupa, której warto spróbować. Polecam!

Składniki

  • por 1 sztuka
  • soczewica czerwona 1 puszka
  • gruszki (najlepiej słodkie, dojrzałe) 2 sztuki
  • serek topiony śmietankowy 200g
  • sól, pieprz biały mielony
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pora oczyścić, umyć, pokroić w półplasterki. Tak przygotowane warzywo wrzucić do garnka, zalać wodą (2 litry), doprawić solą, białym pieprzem i gotować 10 minut (od momentu zagotowania). Po tym czasie dodać serek topiony oraz osączoną soczewicę. Wszystko razem gotować do momentu rozpuszczenia sera.
    Zupa nam się gotuje, czas więc obrać gruszki. Następnie pokroić je na ćwiartki, usunąć z nich gniazda nasienne. Gdy ser w naszej zupie się rozpuści, owoce należy włożyć do garnka. Zupy nie podgrzewać, tylko zostawić na kilka minut pod przykryciem, dla połączenia smaków i aromatów.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 16 stycznia 2015 Intrygująca wersja zupki porowej. Strasznie mnie takim połączeniem smaków zaciekawiłaś :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń