Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa prezydencka

Zupy

Autor: Wiech_K

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 2041

Dodano: 27.10.2013

Odsłon: 2203

Jesienna zupa warzywna. Może być na mięsie, ale nie musi. Duża ilość warzyw, doprawiona bazyliowym pesto i parmezanem - bomba energetyczna. Smaczna, pożywna, bez nadmiernej ilości kalorii - idealna zupa na chłodne dni.

Składniki

  • Esencjonalny bulion warzywny lub mięsno - warzywny -ok. 2 l
  • pół brokuła (podzielonego na różyczki)
  • pół dużego pora pokrojonego w krążki
  • kilka pieczarek
  • dwie garście brukselki
  • marchew pokrojona w talarki
  • papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • natka pietruszki (posiekana)
  • pół niedużej cukinii pokrojonej w plasterki
  • dwa małe ziemniaki pokrojone w półplasterki
  • pesto z bazylii i oliwy - łyżeczka na talerz
  • parmezan pokrojony w cienkie płatki (obieraczką do warzyw) - po pół łyżeczki na talerz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ugotuj bulion - zalej warzywa (obrane i pokrojone na mniejsze kawałki) zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 2 godzin na małym ogniu. Po ok. 30 - 45 minutach dodaj zioła i przyprawy. Dodałem jeszcze do bulionu dwa małe pomidory dla otrzymania ładnego koloru.
    Przecedź bulion i zagotuj.

    Do wrzącego wrzuć warzywa: najpierw brukselkę, marchew, ziemniaki i pora. Gotuj ok. 15 minut. Wrzuć resztę warzyw. Gotuj jeszcze 10 - 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

  2. Gorącą zupę wlej na talerze, do każdego włóż łyżeczkę pesto (dostałem słoiczek liguryjskiego pesto od znajomego - dzięki Beppe) i posyp wiórkami parmezanu.
    Podawaj.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń