Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa selerowa

Zupy

Autor: Wanilia88

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 212

Dodano: 21.12.2013

Odsłon: 2026

Przepis zaczerpnięty z programu "Pyszne 25", który prowadzi Ania Starmach, jurorka Masterchefa. Krem jest bardzo aromatyczny i niewiarygodnie smaczny. Nowe oblicze selera :)

Składniki

  • 1,5 średniego selera
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana 12%
  • Oliwa z oliwek , sól, pieprz, bazylia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Gotujemy bulion warzywny. Do niego wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę, ziemniaki i seler (zostawiamy trochę selera, żeby zrobić chipsy) posiekany czosnek i pora pokrojonego w talarki. Gotujemy wszystko do zmięknięcia składników. Po ugotowaniu blendujemy zupę na gładki krem, zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku.

    Chipsy selerowe: pozostawiony kawałek selera kroimy w cienkie talarki, delikatnie smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy je w temp. 200 stopni ok. 10-15 minut, uważając aby chipsy na przypaliły się. Chipsy kładziemy na wierzch zupy, do smaku można dodać także świeżą bazylię.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń