Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa selerowa

Zupy

Autor: Wanilia88

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 215

Dodano: 21.12.2013

Odsłon: 2601

Przepis zaczerpnięty z programu "Pyszne 25", który prowadzi Ania Starmach, jurorka Masterchefa. Krem jest bardzo aromatyczny i niewiarygodnie smaczny. Nowe oblicze selera :)

Składniki

  • 1,5 średniego selera
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana 12%
  • Oliwa z oliwek , sól, pieprz, bazylia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Gotujemy bulion warzywny. Do niego wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę, ziemniaki i seler (zostawiamy trochę selera, żeby zrobić chipsy) posiekany czosnek i pora pokrojonego w talarki. Gotujemy wszystko do zmięknięcia składników. Po ugotowaniu blendujemy zupę na gładki krem, zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku.

    Chipsy selerowe: pozostawiony kawałek selera kroimy w cienkie talarki, delikatnie smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy je w temp. 200 stopni ok. 10-15 minut, uważając aby chipsy na przypaliły się. Chipsy kładziemy na wierzch zupy, do smaku można dodać także świeżą bazylię.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń