Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szczawiowa

Zupy

Autor: maryna2012

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 224

Dodano: 17.03.2009

Odsłon: 8128

Pyszna,tania zupa z dodatkiem jajek i smietany.

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obieramy ziemniaki i kroimy je na sredniej wielkosci kostke,skrobiemy marchewke i pietruszke i kroimy w palterki sredniej grubosci-pluczemy i zalewamy woda i dodajemy 1/2 lyzeczki soli,1 lisc laurowy,4 kulki ziela angielskiego i 2 kostki rosolowe winiary-wstawiamy na maly ogien i gotujemy przez 10 minut.

  2. Podczas gotowania warzyw,drobno kroimy cebulke i podsmarzamy ja na 4 lyzkach oleju i odstawiamy.

  3. Po zagotowaniu sie warzyw dodajemy:5 lyzek szczawiu, 2 zabki czosnku-drobno posiekane,2 lyzki posiekanej natki pietruszki i podsmarzona cebulke.Gotujemy na malym ogniu do miekkosci ziemniaczkow.

  4. Na koniec gdy warzywa sa juz miekkie,to dodajemy pieprz i 5 lyzek smietany.

  5. (Zeby smietana nam sie nie zwarzyla warto najpierw odlac troche wywaru z zupy do miseczki i dodac do niej smietany i dobrze rozmieszac,a nastepnie wlac do garnka caly czas mieszajac).Czekamy,az zupa sie zagotuje i gotowe.

  6. Wlewamy do miseczki zupe,kladziemy na wierzchu 2 jajka pokrojone na cwiartki i posypujemy natka pietruszki...SMACZNEGO...;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń