Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szczawiowa

Przepis dnia 2012-05-27
Zupy

Autor: taura

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 2044

Dodano: 22.05.2012

Odsłon: 10379

Typowa, polska zupa

Składniki

  • mięso na zupę
  • włoszczyzna
  • szczaw
  • jajko
  • koperek
  • masło
  • śmietana
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać zimną wodę, włożyć 2 udka kurczaka. Kiedy woda się zagotuje, zszumować i dodać 2 starte marchewki, pietruszkę, selera, cebulę, natkę piertuszki i koperek. Gotować 1 godzinę. Po tym czasie dodać kilka pokrojonych w kostkę ziemniaków. W międzyczasie opłukać szczaw (ok. 0,5 kg), posiekać i wrzucić na gorące masło. Smażyć do zmniejszenia objętości. Kiedy szczaw zmieni kolor na ciemnozielony, dodać do bulionu. Zabielić śmietaną i podawać z jajkiem.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

amaz 01 listopada 2013 Pychotka! U mnie w domu zamiast ziemniakow dodawano troche ryzu. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 24 maja 2012 Uwielbiam zupę szczawiową,a szczaw zbieram na działce w lesie.Taki lesny szczaw ma dużo lepszy smak niz ten siany w ogrodzie. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ik-a 24 maja 2012 UwielbiaMMM... Świeży szczaw, jajeczko, ten specyficzny kwaskowaty smak... Pychotka :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

POMPOLINA 24 maja 2012 pychotka. Szczawiową zawsze robię ze szczawiu zbieranego na łące. Ma lepszy intensywniejszy smak. Zimą zupkę gotuję ze szczawiu, który wkładam do słoików. PYCHOTA Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 24 maja 2012 Oj jak dawno nie jadłam zupy szczawiowej,a bardzo bardzo lubię.Pobiegam za szczawiem i uracze rodzinkę w weekend taka pyszną zupką.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 23 maja 2012 ja robię troszkę inaczej - gotuję wywar jak na normalny biały barszcz, jak mam już ugotowany wywar to wrzucam do niego pokrojone liście i jeszcze chwilkę gotuję aby zmiękły - czasem dorzucam też kilka liści szpinaku :) - i normalnie dosmaczam i zabielam śmietaną. Podawać oczywiście z jajkiem, ja często taki barszcz jem do ziemniaczków posypanych koperkiem - pycha

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń