Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szpinakowa z lanymi kluskami

Zupy

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 03.03.2009

Odsłon: 5377

Szybka, łatwa i smaczna.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrozić, odcedzić.

  2. Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.

  3. W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać szpinak, chwilę podsmażyć i wlać wodę, doprawić solą i pieprzem.

  4. Ziemniaki i marchewkę przesmażyć na rozgrzanym oleju i dodać do szpinaku, gotować do miękkości warzyw.

  5. Po tym czasie zupę zmiksować lub przetrzeć, ponownie doprowadzić do wrzenia i zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką.

  6. Gotować ok. 5 minut, doprawić zupę gałką muszkatołową.

  7. Jajko dokładnie wymieszać z mąką, dodając tyle, aby masa miała konsystencję gęstej śmietany.

  8. Zagotować wodę, lekko posolić i łyżką wlewać strużkami ciasto.

  9. Po wypłynięciu na powierzchnię, wyławiać kluski z wody i schłodzić w zimnej wodzie. Kluski należy gotować partiami, można je przygotować partiami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń