Do góry

Zupy Przepis na:

zupa tajska

Zupy

Autor: justa_kitchen

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2054

Dodano: 01.09.2014

Odsłon: 4222

rozgrzewająca tajska zupa z owocami morza i pulpety kukurydziane

Składniki

  • zupa tajska
  • pulpety kukurydziane
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ZUPA

    100 g makaronu sojowego
    150-200 g mieszanki owoców morza
    6 szklanek bulionu drobiowego
    garść groszku cukrowego
    skórka otarta z limony
    sok z połowy limony
    2 świeże papryki chili
    2-3 łyżki sosu rybnego
    2 dymki /białe części/
    szczypior
    świeża kolendra
    sól i pieprz

    PULPETY

    puszka /400 g/ kukurydzy
    300 g mięsa z kurczaka /użyłam podudzi/
    świeża kolendra
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki sosu rybnego
    0,5 łyżki brązowego cukru
    po łyżce mąki i kaszki kukurydzianej
    2 jaja
    sól i pieprz
    olej do smażenia

  2. ZUPA
    Owoce morza /miałam mrożonkę/ odpowiednio wcześniej rozmrażam, żeby doszły do temperatury pokojowej.
    Kurczaka gotuję w bulionie. Obieram i dzielę na mniejsze części. Odkładam
    Bulion drobiowy /z gotowania kurczaka/ podgrzewam. Trawę cytrynową obieram i rozgniatam nożem. Wrzucam do wywaru. Dodaję umyty groszek. Gotuję około 15 minut i usuwam trawę cytrynową.
    Limonkę ocieram ze skórki, wyciskam sok. Chili siekam drobno. Łączę z przyprawami i dodaję do bulionu. Gotuję chilę, żeby aromaty przeszły.
    Moc palnika zmniejszam do minimum. Wrzucam owoce morza i gotuję 10-15 minut pod przykryciem.
    Dymki kroję w cienkie plastry. Kolendrę rwę na mniejsze kawałki. Wyłączam palnik, dodaję cebulę i zieleninę, zostawiam pod przykryciem na 5 minut.
    Makaron sojowy zalewam wrzątkiem, czekam aż napęcznieje i będzie gotowy. Odcedzam. Dodaję do zupy.

  3. PULPETY
    Kukurydzę dokładnie odcedzam. Odkładam połowę, drugą natomiast wrzucam do misy miksera. Dodaję mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę i pozostałe przyprawy. Miksuję do uzyskania jednolitej pulpy. Mieszam szpatułą z pozostałą kukurydzą. Odkładam na bok.
    Rozgrzewam wok. Kiedy jest już gorący zalewam go oliwą i rozgrzewam ją mocno. Łyżką nabieram kulki masy i nakładam na gorący tłuszcz. Kładę kilka sztuk pulpetów obok siebie i smażę z obu stron do zbrązoweinia /około 1-2 minuty z każdej strony/. Pulpety odsączam na ręczniku papierowym. Podaję od razu do zupy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

major 01 września 2014 Odkąd zobaczyłem w Azji Wschodniej będąc na urlopie jak się robi sos rybny tak odeszła mi ochota na ten specjał. Pozostaje przy sosie sojowym. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń