Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa tajska z mlekiem kokosowym

Zupy

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20671

Dodano: 07.05.2009

Odsłon: 13341

Sztuka kulinarna Tajlandii, powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Tajowie słyną z niezwykłych składników takich jak mleko kokosowe. Idealne danie dla każdego miłośnika orientalnej kuchni.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby mun zalać wrzątkiem na 15 min, po czym oczyścić (odciąć nóżki) i pokroić w cienkie paseczki. Następnie gotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki Vegety przez 10 minut. Odcedzić.

  2. Krewetki przepłukać wrzątkiem, a następnie zalać sokiem z pół cytryny i odstawić na pewien czas. Makaron ryżowy zalać na 5 minut wrzątkiem.

  3. Piersi z kurczaka pokroić w drobniutką kostkę, usmażyć na 1 łyżce oleju sezamowego, przyprawić Vegetą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz płatkami chilli.

  4. Odciąć szczypiorek, cebulki posiekać. Chilli przekroić, wypestkować i drobno posiekać. Imbir obrać, pokroić w kostkę, a następnie przecisnąć przez praskę do czosnku. W dość dużym garnku rozgrzać 1 i 1/2 łyżki oleju sezamowego i podsmażyć na nim cebulkę, papryczki oraz imbir, do momentu, aż ulegną zeszkleniu. Zalać wszystko 1 litrem bulionu z warzyw lub z kurczaka. Mleczko kokosowe dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Dodać grzyby i gotować przez chwilę.

  5. Pomidory obrać, oczyścić z pestek pokroić w kostkę i dodać do zupy, gotować na małym ogniu. Dodać makaron ryżowy oraz kurczaka. Wycisnąć sok z pól limonki, dodać do zupy. Dodać również pozostałą skórę z limonki, gdyż doda to dodatkowego aromatu. Pod koniec gotowania należy ją wyjąć. Na koniec dodać dwie łyżki sosu sojowego, jeżeli będzie za mało słone doprawić Vegetą. Na moment przed końcem gotowania dodać krewetki. Zupę podawać w małych miseczkach, przybraną szczypiorkiem pokrojonym ukośnie oraz ewentualnie plasterkami limonki.

  6. .Zupę można przygotować w wersji zarówno z kurczakiem i krewetkami razem, jak i oddzielnie z każdym składników.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń