Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa wiśniowa

Zupy

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 14.04.2009

Odsłon: 2086

Niekonwencjonalne połączenie zupy i deseru z pewnością przypadnie do gustu maluchom, jak również zachwyci podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Łatwa i szybka w przygotowaniu.

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wiśnie przebierz, umyj i wydryluj.

  2. Włóż do garnka, posyp cukrem. Dodaj korę cynamonu, goździki oraz skórkę cytrynową. Wlej 3 szklanki wody, zagotuj.Gdy woda zawrze, zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu ok. 10 min.

  3. Następnie wyjmij cynamon, goździki i skórkę z cytryny. Mąkę ziemniaczaną rozrób w 1/2 szklanki zimnej wody. Wlej do zupy i mieszaj, aż zacznie wrzeć. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 5 minut.

  4. Zdejmij z ognia i ostudź (w tym czasie kilkakrotnie ją zamieszaj, by na wierzchu nie powstał kożuch). Schłodź.

  5. Twaróg starannie utrzyj ze śmietaną, migdałami, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Z masy dwiema łyżeczkami uformuj kluseczki.

  6. Zupę przelej do talerzy. Do każdej porcji włóż po kilka twarogowych łezek, posyp cynamonem. Podawaj od razu, by kluseczki nie rozmiękły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

m_isia1 27 kwietnia 2010 pamiętam taką zupkę z dzieciństwa, pychota!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń