Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z boczniaków.

Zupy

Autor: patrusia84

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 164

Dodano: 25.01.2010

Odsłon: 6919

Nowy pomysł na moje ukochane boczniaki!

Składniki

  • 5 dużych boczniaków
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • 4 ziemniaki
  • 2 kostki rosołowe
  • połowa cebuli
  • pół łyżki masła
  • pieprz, vegeta, papryka
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu
  • suszony lubczyk
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę; marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w słupki. Wrzucić wszystko do garnka, zalać wodą i gotować wraz z kostkami ja używam: cielęcą Knorra i podwójnie drobiową Winiary.

  2. Cebule pokroić na piórka i zeszklić na maśle. Do cebuli dorzucić pokrojone w paski boczniaki. Podsmażyć.

  3. Gdy warzywa będą miękkie dodać do nich cebulę i grzyby. Gotować jeszcze przez kilka minut. Przyprawiamy do smaku pieprzem i vegetą, a także ostrą papryką i lubczykiem. (Ja zamiast sypkiej papryki używam pasty paprykowej, którą przywiozłam sobie z Węgier.) Można dodać do zupy śmietanę lub bardziej dietetycznie jogurt naturalny.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tota 20 lipca 2010 bardzo lubie boczniaki, nigdy nie probowalam z nich robic zupy. Wyglada na smaczna.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rekin64 17 lipca 2010 Dziękuję za fajny przepis,na pewno wypróbuję,co do uprawy boczniaka to nic trudnego ,tylko potrzebne jest jakieś zacienione miejsce ,gotowe baloty kupuję w sklepie ogrodniczym ,muszą stać w jakimś pojemniku z wodą na drewienkach ,by była wilgoć i parowanie tej wody ,z folii robię namiot ,by były przykryte ,a folia nie dotykała balotów,co jakiś czas zaglądam,pierwszy zbiór jest około 2 tyg,potem przerwa 2-3 tyg, i następny zbiór .Ja z 2 balotów z pierwszego zbioru miałem 5 kg ,a z drugiego rzutu 3,5 kg,baloty są po 27 zł ,opłaca się bo to bardzo smaczny grzyb.
pozdrawiam .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 26 stycznia 2010 bardzo dobra zupa-też taka robię tylko zamiast ziiemnaików daję groszek ptysiowy, a boczniaki podmażam z cebulką

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 25 stycznia 2010 Hmm, nigdy jeszcze nie robiłam dania z boczniaków, a ten przepis bardzo mi się podoba - zupa grzybowa z nutką egzotyki. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń