Do góry

Zupy Przepis na:

Kremowa zupa z boczniaków

Zupy

Autor: agatokaj

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 572

Dodano: 21.02.2012

Odsłon: 5353

smaczna...

Składniki

  • boczniaki, 1 opakowanie 500 g
  • por 1/2 białej części
  • marchewka, 1 duża
  • Bulion cielęcy
  • sól,pieprz do smaku
  • woda mniej więcej zależy jaką chcemy konsystencje ja dałam 1l
  • pierś z kurczaka, 1 pojedyńcza
  • jogurt do zabielenia lub jak kto woli śmietana, 3-4 łyżki
  • maslo, 1 łyżka
  • serek topiony 1prostokąt
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku topię masło wrzucam pokrojonego pora,potem startą na grubych oczkach marchewkę,pokrojoną w kostkę pierś oraz pokrojone w grubą kostkę boczniaki.Zalewam litrem bulionu dodaję serek topiony .gotuję około pół godziny ewentualnie doprawiam solą i pieprzem.Wyłączam gaz i zaprawiam jogurtem.W takiej wersji ja jadam tę zupę ale można dodać ziemniaki pokrojone w kostkę lub posypać na talerzu grzankami.Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

amelia1204 15 kwietnia 2012 Fajny przepis- ja boczniaki robiłam zawsze jak kotlety- teraz na pewno zrobię zupę:-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 22 lutego 2012 boczniaki uwielbiam w każdej postaci, fajny przepis - ale ja osobiście zamiast tych bulionetek i kostek dałabym domowy bulion - zawsze to troszkę zdrowiej ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatokaj 21 lutego 2012 Najchętniej z grzankami,ale jak pisałam w przepisie z czym kto chce.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatokaj 21 lutego 2012 Ja najchętniej z grzankami ale jak pisałam jak kto woli.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 21 lutego 2012 to cos dla mnie- fana boczniakow :) dzieki za przepis, brzmi bardzo apetycznie :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 21 lutego 2012 Z czym podajesz taką zupę? bo ja z groszkiem ptysiowym, lub jakimś grubszym makaronem(np muszelki) i nie dodaję bulionetki. Zupa jest bardzo smaczna!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń