Do góry

Zupy Przepis na:

zupa z czerwonej soczewicy

Zupy

Autor: Hanan

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 188

Dodano: 15.02.2011

Odsłon: 4954

Pyszna, Tania I syta….. w krajach arabskich uwazana za “jadlo” ubogich.. a sama nie wiem dlaczego??!!! Czesto spozywana na sniadanie

Składniki

  • czerwona soczewica, duzy kubek
  • cebula duza, 1 sztuka
  • czosnek, 3 zabki
  • bulion w kostce, ew swiezy... mozna zastapic wrzatkiem
  • puszka pomidorkow albo koncentrat - 1 lyzka
  • Przyprwy: sol, kurkuma I gram masala-- mozna zastapic Kminem Rzymskim, kolendra w nasionkach--najlepiej zemlec w mozdzezu lub m
  • gesty i kwasny jogurt i/lub cytryna, do podania
  • swieza kolendra do posypania
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule podsmazamy na oleju z czosnkiem. Dodajemy pomidorki I poszatkowana kolendre I przyprawy. Dusimy ok 10 min. dodajemy soczewice I zalewamy wrzatkiem. Tak aby dobrze przykryc soczewice (miec wiecej wody w zapasie bo jak bedzie za geste dolewamy). Dodajemy kostke bulionowa (jelsi uzywamy swiezego bulionu to nie dajemy wody – no chyba ze trzeba :P )

  2. gotowac ok 15-25 min az soczewica bedzie miekka. Podawac (ja dodatkowo uzywam blendera aby wyszedl gesty krem, ale nie trzeba). Podawac z jogurtem cytryna I chlebkiem… jako danie glowne, dodatek albo na sniadanko…

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

apolonia12 24 marca 2011 Kocham ten przepis! Musze go zrobic bo poprostu KOCHAM soczewice

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 15 lutego 2011 Ciekawa,lubie soczewice,wiec pewnie bedzie nam smakowala!Bede probowac!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń