Do góry

Zupy Przepis na:

ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ

Zupy

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15444

Dodano: 23.09.2009

Odsłon: 3350

Delikatna, smaczna, pożywna.

Składniki

  • porcja rosołowa na ok. 2 l wody, 1
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liśc laurowy
  • fasolka szparagowa żółta, 0,2 kg
  • cukier, 1 łyżeczka
  • marchew, seler, jabłko, ziemniak (tej samej wielkości), po jednym
  • imbir, rozgnieciony ząbek czosnku
  • śmietanka, 1/2 kubka
  • na klopsiki: mięso mielone drobiowe, 0,5 kg
  • bułka czerstwa namoczona w mleku, 1/2
  • sól, pieprz do smaku
  • jajo, 1
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z porcji rosołowej z solą, pieprzem, zielem i liściem ugotowac wywar. Wyjąc porcję, dodac cukier i blanszowac w nim umytą fasolkę przez ok. 10 minut. (Ja lubię w całości ale można ją połamac na mniejsze kawałki).

  2. Wyjąc gotową fasolkę, do wywaru dodac warzywa starkowane na drobnej tarce do warzyw. Gotowac, przyprawic do smaku.

  3. W tym czasie przygotowac klopsiki (wielkości kuleczek o średnicy ok. 1-1,5 cm) z mięsa, jaja i odciśniętej bułki. Można je ugotowac w rosole lub obsmażyc na złoto.

  4. Gotową zupę zabielic śmietanką, wrzucic fasolkę.

  5. Do talerzy nałożyc klopsiki, zalac zupą. Podawac gorące. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń