Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z Kalarepy

Zupy

Autor: malta14

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 198

Dodano: 19.05.2011

Odsłon: 2567

Na obiad smaczna zupa - szybka do zrobienia, lekka i bardzo dobra.

Składniki

  • młode kalarepy z liścmi ( ja daję więcej liści / bez łodyg ), 4 szt.
  • jajko, 1 szt.
  • marchewkę, 1 szt.
  • korzenie pietruszki, 2 szt.
  • kawałek selera, 1 szt.
  • cebulę ( albo pora ), 1 szt.
  • łyżka oliwy, 1
  • kostka rosołowa, 1 szt.
  • pęczek natki pietruszki, 1
  • Przyprawy: Sól / Pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ► Włoszczyznę wrzucić do 2 litrów wrzącej osolonej wody i gotować około 20 minut. ► Kalarepę obrać ze skórki i pokroić w kostkę natomiast liście w paski ( z każdego liścia " ściąć " rdzenie ( grubsze " nerwy " ). Do wywaru z włoszczyzny dodać kostkę rosołową. ► Wyjąć warzywa, wrzucić kalarepę i gotować aż będzie miękka wtedy dodać pocięte na paski liście. ► Po kilku minutach gotowania jak liście bęndą miękkie, zrobić lekką zasmażkę i wolno wlać rozkłucone jajko, mieszająć gotować jeszcze kilka minut aż jajko się zetnie i zupa zgęstnieje. Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

shira211 19 maja 2011 Moja babcia taka robila na listkach:)) pysznosci:))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń