Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z Kalarepy - Oberiba-

Zupy

Autor: 19ANIA76

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 785

Dodano: 23.08.2008

Odsłon: 20658

pyszna zupa "Jydz kalarepa, bydziesz mocny jak rzepa"

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kalarepki obieramy i kroimy w kostkę. Liście pozbawiamy środkowych, grubych nerwów i szatkujemy jak kapustę. Ziemniaki obieramy i kroimy w identyczną kostkę jak kalarepkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dusimy na nim kalarepkę z liśćmi, dodajemy mąkę i śmietanę. Odstawiamy z ognia i po przełożeniu do garnka zalewamy 2 l zimnej wody jednocześnie roztrzepując całość trzepaczką tak aby nie pozostawić grudek. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy doprawiając solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Gdy warzywa staną się miękkie dodajemy posiekany koperek część zostawiając do posypania gotowej "oberiby" na talerzu. UWAGI - można nie dodawać mąki i śmietany lub dodać jedno z nich.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alutka50 03 lipca 2014 Złośliwy barani łeb! Znaczenie to samo, Miodek sie znalazł

111 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ADAS1 23 września 2011 Masło topi się na patelni, a nie rozpuszcza. Pod wpływem temperatury zmienia stan skupienia. Rozpuścić można cukier w herbacie. Są to dwa różne procesy fizyczne! Wiedza z podstawówki !!!!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń