Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z zielonego groszku

Zupy

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 07.03.2009

Odsłon: 7178

Szybko, smacznie i zielono - w sam raz na wiosnę!

Składniki

  • groszek zielony konserwowy, 1 puszka
  • włoszczyzna mrożona, 2 łyżki
  • Kostki rosołowe, 2 szt.
  • czerstwe bułki, 2 szt.
  • koperek, 1 pęczek
  • śmietana 12%, 100 ml
  • mąka, 1 łyżka
  • masło, 4 łyżki
  • sól, pieprz, do smaku
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotować litr wody. Do wrzątku wrzucić kostki rosołowe, gdy się rozpuszczą - dodać włoszczyznę - gotować 2 minuty. Do wywaru dodać nieosączoną puszkę groszku konserwowego. Gotować 8 minut.

  2. Przygotować białą zasmażkę - rozpuścić łyżkę masła, zasypać mąką i chwilę zasmażać ciągle mieszając - zalać śmietaną mocno wymieszać, żeby nie powstały "kluski" (ohyda!!!). Zasmażkę dodać do zupy - zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

  3. Na trzech rozpuszczonych łyżkach masła obsmażyć na złoto pokrojone w drobną kosteczkę bułki - wysypać na miseczkę

  4. Tuż przed podaniem na talerze dodać posiekany koperek. Podawać zupę z przygotowanymi wcześniej grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń