Do góry

Dania główne Przepis na:

Żur biały na wędzonce

Dania główne

Autor: zanet184

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 32

Dodano: 15.12.2008

Odsłon: 1663

Po prostu trzeba spróbować i się samemu dowiedzieć

Składniki

  • dobrze ukiszony żytni żur, 1 szklanka
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • wywar z gotowanej szynki lub innej wędzonki, 1 litr
  • sól
  • odrobina majeranku
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jeśli chcemy przygotować w domu kwas żytni na żur, należy do garnuszka wsypać 3-4 łyżki żytniej mąki, zalać letnią wodą, włożyć skórkę razowego chleba, 2-3 ząbki czosnku i postawić przykryty płutnem garnuszek w ciepłym miejscu do ukiszenia co najmniej tydzień. Przyrządzając żur- odtłuszczony wywar z wędzonki wlać do garnka, dodać do smaku sól, szczyptę majeranku i ukiszony barszcz, zagotować. Podawać gorący z chlebem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń