Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są bułki jagodzianki, a ja dziś upiekłam żurawianki, nawet niektóre uśmiechnięte :) Bułeczki drożdżowe z żurawiną.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 167
Polecam.
Odsłon: 837
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 114
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9238
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 167
Polecam.
Odsłon: 837
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 114
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9238
Składniki
Rozpuszczamy i studzimy masło. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie suche składniki, dobrze je mieszamy. Do wymieszanych składników w misce wbijamy jajko i wlewamy rozpuszczone drożdże w szklance ciepłego mleka.
Wyrabiamy ciasto podsypując mąką, do momentu kiedy ciasto będzie odchodziło od rąk. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu, ciasto chwilę ugniatamy, w razie potrzeby podsypujemy mąką.
Rozwałkowujemy ciasto na placek prostokątny o grubości 5-8 mm. Wycinamy okrągłe placuszki.
Na każdy z nich nakładamy po łyżce konfitury z żurawiny.
Formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ułożone bułki na formie do pieczenia przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po ponownym wyrośnięciu smarujemy bułki jajkiem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 20 minut (termoobieg)
Upieczone bułki posypujemy cukrem pudrem i studzimy na kratce.
Smacznego :)