Do góry

Przekąski Przepis na:

Żurek

Przekąski

Autor: karolina

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 46

Dodano: 26.03.2008

Odsłon: 17365

Tradycyjna zupa wielkanocna

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • duża cebula
  • 1 kg kości wędzonych
  • 30 dag kiełbasy
  • duża śmietana
  • 0,5l żuru-zakwasu
  • smalec
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • majeranek
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W dużym garnku ugotować wywar z kości. Kości wyjąć i obrać z nich mięsko (najlepsze są te od schabu). Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do wywaru i ugotować. Kiełbaskę lub boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulkę i smażyć aż się zezłoci. Do wywaru z ziemniakami wlać roztrzepany żur, mieszać, aż się zupka zagotuje aby nie zrobiły się kluski. Gdy się troszkę pogotuje dodać kiełbaskę z cebulką i z tłuszczykiem oraz rozgnieciony czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Garnek zestawić z gazu. Śmietanę zahartować i wlać do zupy. Doprawić roztartym majerankiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Anna76 12 listopada 2011 Tak żurek jest pyszny. Jeśli zakwas jest dobry to nie ma mowy o kluskach po wlaniu. Trzeba koniecznie dodać, że żur wlewamy dopiero po tym jak ziemniaki się ugotują - iaczej pozostaną surowe.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń