Do góry

Przekąski Przepis na:

Żurek "The day after" :D

Przekąski

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1319

Dodano: 29.12.2009

Odsłon: 2998

Pyszny żurek vel barszcz biały. Najlepiej będzie smakował po Sylwestrze ;)

Składniki

  • ok. 1,5 L wywaru z mięs (u mnie: szynka, biała kiełbasa)
  • 1 butelka gotowego zakwasu "Żurek"
  • 1 duża marchewka, 1 pietruszka
  • 3-4 grzybki suszone, namoczone i ugotowane wczesniej
  • kilka plasterków wędzonego chudego boczku
  • kilka ziemniaków
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty (sporo)
  • majeranek (sporo)
  • śmietana
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z wywaru wyjąć miesiwa, wrzucić pokrojoną marchewke i pietruszkę, pokrojone grzybki i przyprawy (oprócz majeranku). Jak juz wszystko bedzie miękkie, wrzucić pokrojony drobno boczek, mięsa wedle uznania (ja wrzuciłam pokrojona szynkę domowej roboty - ze wsi :))) i biala kiełbaskę). Dodac pokrojone w kostkę ziemniaki - gotować aż będą miękkie. Dodać dobrze wymieszany zakwas. Podgotować kilka minut, doprawić majerankiem i śmietaną.

  2. Smacznego :)) 28.12009

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

klaudyna1957 30 grudnia 2009 Apetyczny,po sylwestra jak znalazł,pychota.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 29 grudnia 2009 Masz vrację ,najlepiej bedzie smakował po Sylwestrze.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń