Do góry

Dania główne Przepis na:

Żurek śląski I

Przepis dnia 2008-08-18
Dania główne

Autor: 19ANIA76

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 785

Dodano: 15.08.2008

Odsłon: 39771

Przepyszna zupa :-)

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. marchew obrać ,umyć boczek ,żeberka umyć(boczek pokroić w kostkę -to samo z kiełbasą).Włożyć do garnka zalać wodą.Wrzucić liście laurowe,ziele ang. Gotować jak wywar. W międzyczasie zalać wrzątkiem grzyby.Posiekać i wrzucić do gotującego się wywaru.Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie.Zrumienić cebulę.Ugotowane ziemniaki potłuc i okrasić cebulką -wymieszać. Z wywaru wyjąć ugotowane żeberka i marchewkę.Żeberka obrać z kości i wrzucić mięso z powrotem do garnka,marchewkę zgnieść widelcem i to samo.Wlać żurek intensywnie mieszając .Dodać do smaku czosnek(posiekany) oraz majeranek i gotować pod przykryciem z 5 minut. Na talerz wyłożyć ziemniaki i zalać żurkiem. To jest wersja "rozwodnik ". Można gotować razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami .Ziemniaki obrane ,umyte kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka w połowie gotowania ALE UWAGA WYWAR MUSI BYĆ LEKKO POSOLONY!! .Gotować do miękkości. Jeśli decydujecie się na tę wersję PAMIĘTAĆ trzeba o tym ,że nie można żurku wcześniej wlewać ,gdyż ziemniaki nie ugotują się -będą twarde !!! Cebulę rumienimy na patelni i dodajemy do wywaru. Można też dodać na talerz jajko ugotowane na twardo.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosse 22 stycznia 2015 Pyszny żurek,zrobiłam i byłam zachwycona smakiem.Polecam:)

96 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Rafall 19 stycznia 2009 Wygląda super,uwielbiam żurek,kwaskowaty,z jajkiem i białą kiełbaską

97 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń