Do góry

Przekąski Przepis na:

Żurek z grzybami

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 21.03.2008

Odsłon: 5161

Tradycyjne świąteczne danie.

Składniki

  • 40 dag mąki żytniej
  • skórka z 1 kromki chleba
  • 2 łyżki suszonych grzybów
  • pęczek włoszczyzny
  • ząbek czosnku
  • 25 dag ziemniaków
  • 4 kiełbaski -
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 dag słoniny
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1 Mąkę zmieszaj z taką ilością wrzątku, aby powstało rzadkie ciasto. Wystudź, zmieszaj z 3/4 l letniej wody. Dodaj skórkę od chleba. Masę przelej do glinianego naczynia. Przykryj gazą, pozostaw na 3 dni w temperaturze pokojowej - w tym czasie z ciasta powstanie zakwas. 2 Grzyby namocz. Do 1l wrzątku włóż pokrojoną włoszczyznę i odcedzone grzyby. Gotuj 30 min, wywar przecedź. Grzyby drobno pokrój i włóż do wywaru. Dodaj 2-3 szklanki zakwasu i roztarty czosnek. Gotuj 30 min. Po 15 min gotowania dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, a na 5 minut przed końcem - plastry kiełbasy. Zupę polej tłuszczem i skwarkami ze słoniny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń