Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Specjalnie dla mojego męża - wielbiciela ciast ze śliwkami. Dużo śliwek, dużo orzechów. Rozpływa się w ustach.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6290
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 133
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 766
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6290
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 133
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 766
Składniki
Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół i wyjąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Głęboką blachę (z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto: Zmielone orzechy uprażyć krótko na patelni bez tłuszczu i ostudzić. Jajka zmiksować na puch razem z solą, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać masło. Nastepnie dodać mąkę, proszek i zmielone orzechy. Wlać mleko. Płynne ciasto wyłożyć na blachę.
Śliwki poukładać jak dachówki na cieście, przeciętą stroną do góry. Posypać pokrojonymi orzechami. Na koniec poukładać kawałki masła, skropić syropem klonowym i posypać cukrem. Piec ok. 45 minut. Smacznego :)