Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 08-12-2021
Wypiek łączy w sobie to co najlepsze z szarlotki i ciasta z kremem. Mamy tu pyszne ciasto z kruche i duszone jabłka oraz słodką bitą śmietaną. W moim domu to zestawienie smaków okazało się hitem. Ciasto znikneło w mgnieniu oka. Jest to doskonała propozycja na święta.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 164
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 261
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 164
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 261
Składniki
Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Ciasto dzielimy na trzy części. Jedną część pieczemy przez około 15 minut w 170 stopniach. Studzimy. Jabłka duszone: Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kostki. Dusimy wraz z cukrem i odrobinka wody przez 20 minut. Dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Na dnie układamy rozwałkowaną jedną część ciasta. Na nim układamy duszone jabłka. Następnie jabłka przykrywamy kolejnym rozwałkowanym ciastem. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. studzimy. Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Krem śmietanowy układamy na wierzchu wypieczonego ciasta. Ozdabiamy połamanymi kawałkami ciasta. Chłodzimy w lodówce.
Zapraszam na mojego bloga !