Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Agrestowiec na oleju"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 63
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 63
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Agrest oczyść, opłucz, rozsyp na ściereczce i pozostaw tak, aż owoce dobrze wyschną. W tym czasie mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Jajka wbij do miseczki. Dodaj do nich cukier i cukier waniliowy. Utrzyj mikserem na puszystą jasnokremową masę.
Następnie porcjami dolej olej oraz lemoniadę. Dosyp mąkę z proszkiem. Ciasto dobrze wymieszaj mikserem.
Dużą tortownicę posmaruj tłuszczem. Oprósz kaszą manną (ew. tartą bułką). Na spodzie rozsyp agrest. Nałóż przygotowane ciasto. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 40 minut.
Gotowe ciasto studź ok. 10 minut w tortownicy. Potem ostrożnie zdejmij obręcz i pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem agrestowiec posyp cukrem pudrem z wanilią albo oblej białą polewą czekoladową.Źródło: Naj