Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Agrestowy tort z pianką"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Masło ubij z cukrem na pianę. Wmiksuj żółtka jedno po drugim. Potem dodaj mleko i mą- kę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmaruj w wysmarowanej i wysypanej tortownicy (średnica 26 cm). Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez ok. 20 minut.
Z białek i soli ubij sztywną pianę. Wmiksuj cukier i za pomocą worka cukierniczego z końcówką z gwiazdką wyciśnij na podpieczone ciasto. Dopiekaj jeszcze 12 minut. Wystudź.
Proszek budyniowy zmiksuj z małą ilością soku. Resztę soku posól i zagotuj. Przez 5 minut podgotuj agrest. Następnie dodaj zalewę budyniową i gotuj, aż zgęstnieje.
Ciasto z bezą rozkrój poziomo na dwie części. Dolny płat włóż z powrotem do czystej formy i wyłóż na to krem agrestowy. Wstaw do lodówki do stężenia na 2 godziny.
Po wyjęciu przykryj płatem ciasta z bezą, odwracając go tak, aby beza leżała na warstwie agrestowej. Na wierzchu tortu wyciśnij dekoracyjnie bitą śmietanę przygotowaną ze śmietany kremówki, cukru wanilinowego oraz usztywniacza.
Czas przygotowania: 70 minut
Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 367 kcalŹródło: Na żywo