Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "„Ambasador” w pucharkach"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7683
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 172
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 383
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7683
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 172
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 383
Składniki
ok. 50 min
<strong>Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic</strong>
1/2 szkl. mleka miksuję z budyniem, dodaję żółtka (uważam, by nie było grudek). Pozostałe mleko zagotowuję i powoli wlewam mieszankę. Energicznie mieszam, tak żeby powstał budyń. Odstawiam przykryty do ostygnięcia. Masło ucieram z cukrem na jasny krem i stopniowo dodaję schłodzony budyń.
Masę dzielę na dwie części, jedną przekładam do osobnej miski. Do jednej części daję kakao, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę. Do drugiej (białej) wiśnie (kilka zostawiam do dekoracji) oraz namoczone wcześniej w alkoholu rodzynki.
Na dno pucharków wsypuję pokruszone biszkopty, polewam ostudzonym naparem z kawy. Nakładam najpierw ciemny, a potem jasny krem budyniowy. Deser dekoruję odłożonymi wiśniami i posypuję mieloną kawą.Źródło: Tina