Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Angielski biszkopt z cytrynową nutką"
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5908
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 89
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 57
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5908
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 89
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 57
Składniki
Jabłka umyj, potnij na cząstki. Wytnij gniazda nasienne. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj. Z połowy owocu zetrzyj skórkę. Następnie z całej cytryny wyciśnij sok. Połową soku skrop cząstki jabłek (aby nie ściemniały).
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 1/2 cukru, skórką cytrynową oraz resztą soku. Białka wymieszaj ze szczyptą soli. Ubij na sztywno, powoli dosypując resztę cukru. Pianę z białek połącz z utartymi żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy jajecznej. Wlej stopione masło. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką.
Okrągłą formę posmaruj masłem, oprósz tartą bułką. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Rozłóż na nim cząstki jabłek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 35 minut. Biszkopt wystudź. Posyp cukrem pudrem z cynamonem i rodzynkami. Udekoruj miętą.Źródło: Tina