Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Apple pie czyli typowa amerykańska szarlotka. Jest to proste w przygotowaniu kruche ciasto z jabłkowym nadzieniem.
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 27
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 124
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 105
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 102
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 27
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 124
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 105
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 102
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, które siekamy nożem, wsypujemy cukier i sól. Zagniatamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Ciasto schładzamy w zamrażarce około 60 minut.
Nadzienie: Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dusimy w garnku, w razie potrzeby podlewamy wodą, mieszamy z cukrem i cynamonem. Studzimy.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy na dno okrągłego naczynia żaroodpornego (lub tortownicy) wysmarowanego margaryną i wysypanego bułką tartą. Wykładamy uprażone jabłka. Drugą część ciasta rozwałkowujemy, radełkiem wycinamy paski, które układamy w kratkę na jabłkach. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 60 minut.