Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche babeczki z mąki amarantusowej i pełnoziarnistej z owocowym nadzieniem i kruszonką
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10273
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 254
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10273
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 254
Składniki
Mąkę amarantusową i pszenną przesiewamy i mieszamy dokładnie ze sobą. Do mąki dodajemy posiekane na kawałki masło lub margarynę oraz żółtka i śmietanę. Szybko łączymy składniki. Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie kroimy śliwki na mniejsze kawałki i posypujemy je cynamonem i ewentualnie cukrem.
Ciastem wylepiamy foremki posmarowane odrobiną oliwy z oliwek. Układamy śliwki, a na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.