Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babeczki orzechowe"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 259
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 239
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 359
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 259
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 239
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 359
Składniki
Marchewki obierz, umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Orzechy drobno posiekaj. Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę, wsyp cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól, mielony imbir oraz cynamon, wymieszaj łyżką.
Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć trzepaczką lub zmiksuj. Wlej olej oraz jogurt lub maślankę, zmiksuj. Suche wsyp do mokrych, dodaj startą marchew oraz posiekane orzechy. Krótko zmiksuj tak, aby się tylko połączyły.
Formę do muffinek posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papilotkami. Wlej przygotowane ciasto do 2/3 wysokości formy. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw formę, piecz 20-25 min do tzw. suchego patyczka.
Babeczki przełóż na talerz lub półmisek. Masę kajmakową lekko pogrzej. Polej nią wystudzone babeczki. Wierzch każdej udekoruj połówką orzecha włoskiego.
50 minut. Sztuka: 270 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie