Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka ananasowo-kokosowa"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 150
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 447
Polecam.
Odsłon: 619
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 150
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 447
Polecam.
Odsłon: 619
Składniki
Plastry ananasa osączyć (syrop zachować), pokroić w kostkę. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsypywać do maślanej masy. Wlać mleko kokosowe, rum, 100 ml syropu ananasowego. Utrzeć mikserem. Dodać kostki ananasa.
Formę z kominkiem natłuścić, oprószyć tartą bułką. Nałożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 55-60 minut. Babkę studzić 10 minut w foremce, potem ostrożnie wyjąć, przełożyć na kratkę kuchenną.
Posypać drobnymi wiórkami kokosowymi i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Grube wiórki kokosowe zrumienić na suchej patelni. Ananasa oczyścić, pokroić na cząstki. Babkę udekorować cząstkami ananasa i posypać zrumienionymi wiórkami kokosa.Źródło: Życie na gorąco