Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka cytrynowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przepyszna, miękka, wilgotna i bardzo aromatyczna, ze wspaniale chrupiącym makiem. Niesamowicie smaczna, najlepsza jaką jadłam. Można polać ją cytrynowym lukrem - pychotka.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 54
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 742
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 54
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 742
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Składniki
Mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę przesiać do miski. Wsypać mak i wymieszać. Odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo jajka, ubijając dokładnie. Na koniec dodać sok i skórkę cytrynową. Wymieszać. Cały czas miksując na niskich obrotach, dodawać suche składniki na zmianę z maślanką. Miksować do połączenia. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i wyrównaj szpatułką. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około 50– 60 minut lub do tzw suchego patyczka. W razie potrzeby przykryć folią aluminiową, by wierzch się nie przypalił. Upieczoną babkę pozostawić przez około 10 minut w formie, po czym delikatnie wyjąć na kratkę. Można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Polecam