Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka drożdżowa"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 319
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 319
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Drożdże rozetrzyj z 4 łyżkami mleka oraz łyżeczką cukru. Masło stop i odstaw do wystudzenia. Pozostałe mleko zagotuj. Połowę mąki przesiej do miseczki, wlej wrzące mleko, dokładnie wymieszaj łyżką.
Przestudź, następnie do masy dodaj rozpuszczone w mleku drożdże, resztę mąki oraz masło. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, dołóż do ciasta i dobrze wyrób. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Rodzynki przebierz, orzechy posiekaj. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dodaj do niego bakalie i ponownie zagnieć. Foremkę z kominkiem posmaruj masłem i oprósz tartą bułką.
Napełnij ciastem. Odstaw jeszcze na 30 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Piecz ok. 50 minut na ładny złoty kolor. Oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj