Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 667
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 116
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 667
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 116
Składniki
Z drożdży, łyżeczki cukru, małej ilości mąki i kilku łyżek mleka przygotuj zaczyn. Przesiej mąkę. Dodaj do niej sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, jajko, żółtka, zaczyn, skórkę z cytryny i rozpuszczone masło. Wlej letnie mleko, wymieszaj, lekko zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Rodzynki zalej rumem, skórkę pomarańczową pokrój. Zagotuj w rondelku mleko z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Wsyp orzechy i bułkę tartą. Stale mieszając, gotuj krem przez chwilę. Dodaj cynamon, skórkę pomarańczową i rodzynki.
Ciasto podziel na 16 części. Każdą rozwałkuj, napełnij kremem i zwiń w bułeczkę. Dużą formę na babkę wysmaruj, wysyp mąką i poukładaj w niej bułeczki. Posmaruj je rozbełtanym jajkiem. Piecz godzinę w temperaturze 180° C.
Czas przygotowania: 100 minut, cena porcji: ok. 4,5 zł, kalorie: porcja ok. 325 kcal.Źródło: Na żywo