Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna drożdżowa babka pachnąca skórką cytrynową i bakaliami.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 85
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5945
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 89
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 85
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5945
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 89
Składniki
W letnim mleku rozpuścić drożdże. Dodać 1/3 szklanki mąki i łyżkę cukru. Całość wymieszać na gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny. Ubić całe jajka z żółtkami razem z cukrem, skórką cytrynową, solą i cukrem waniliowym. Dodać masę jajeczno-cukrową do zaczynu. Dosypać resztę mąki i wymieszać do połączenia składników (około 5 minut). Dodać masło pokrojone na kawałki i wymieszać. Dosypać bakalie i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej wcześniej formy i pozostawić do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Po upieczeniu polać polewą i posypać płatkami migdałów. Smacznego